Založ si blog

Comenius učiteľom

Comenius učiteľom                        

V dnešnej hektickej dobe plnej stresu a konfliktov dobre padne človeku, keď môže na chvíľu „vypadnúť“ a popritom ani sebe ani iným neublížiť.

Mne sa to na týždeň podarilo, a nielenže to nikomu neuškodilo, práve naopak. Rodina si odo mňa oddýchla, žiaci si odo mňa oddýchli a mne netradičný týždeň priniesol úžasné obohatenie môjho poznania a dodal mi kopu novej energie do ďalšej každodennej práce.

Vďaka európskemu projektu Comenius a Národnej agentúre SAAIC, ktorá poskytuje učiteľom podporu v rámci Programu celoživotného vzdelávania, som sa pred pár dňami mohla zúčastniť na školení pre učiteľov angličtiny v starobylom mestečku Canterbury, nasávať pravú anglickú atmosféru 24 hodín denne, zažiť pokoj rodených Angličanov a tiež ich nespokojnosť s politikou súčasnej vlády, keď cestou domov mohutná demonštrácia v Londýne ochromila dopravu a pozornosť turistov (a tiež tú moju) pritiahla podstatne viac než historické pamiatky.

Samotné školenie bolo vynikajúce, s kolegami z rôznych kútov Európy sme získali kopu užitočných informácií, a nové tvorivé metódy a aktivitky pre študentov sme si hneď aj na vlastnej koži odskúšali. Bohatý program nám končil až večer okolo siedmej a potom už nasledovali naše „konverzačky“ s miestnymi obyvateľmi.

V uliciach Canterbury sme stretávali prívetivých obyvateľov mesta, ochotne vysvetľujúcich turistom ako sa dostať napr. ku bašte kresťanskej histórie v Anglicku, veľa študentov z miestnych univerzít , a neskôr večer u hostiteľskej rodiny ďalej pokračovala komunikácia a porovnávanie našich kultúr. Užasnutá som ostala z úctivého správania vodičov, žiadna nervozita, žiadne agresívne maniere, ani vulgárne gestá voči pomaly sa motkajúcim chodcom. Nádherná pohoda.

Počas prestávok medzi lekciami sme si stihli porozprávať o svojich skúsenostiach z praxe, o žiakoch, osvedčených metódach, aj kadečom inom. Potešilo ma zistenie, že okrem slovenských a poľských učiteľov sú všetci spokojní so svojimi pracovnými podmienkami a platmi, ktoré sú zhruba sedemnásobne vyššie ako naše. (Už len sa trochu priblížiť k európskemu štandardu.) Nakoniec sme si povymieňali adresy a chystáme rozbehnúť do budúcna mnohostranne užitočnú spoluprácu.

Návrat domov bol poznačený veľkou únavou, ale aj silným presvedčením, že sa zo mňa stáva lepšia učiteľka, ktorá bude vedieť ľahšie v žiakoch zasiať semienka túžby po poznaní a pomôže im vyrásť. Vedomostne aj citovo.

Autor : Jana Nigutová

Za obsah čánku zodpovedá výlučne autor a Európska komisia ani Národná agentúra nenesú zodpovednosť za použitie týchto informácií.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

janie

Čo ma inšpiruje a o zaujímavých stretnutiach...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1365x
Priemerná čítanosť článkov: 1365x

Autor blogu

Kategórie

Archív