Založ si blog

Comenius učiteľom

Comenius učiteľom                        

V dnešnej hektickej dobe plnej stresu a konfliktov dobre padne človeku, keď môže na chvíľu „vypadnúť“ a popritom ani sebe ani iným neublížiť.

Mne sa to na týždeň podarilo, a nielenže to nikomu neuškodilo, práve naopak. Rodina si odo mňa oddýchla, žiaci si odo mňa oddýchli a mne netradičný týždeň priniesol úžasné obohatenie môjho poznania a dodal mi kopu novej energie do ďalšej každodennej práce.

Vďaka európskemu projektu Comenius a Národnej agentúre SAAIC, ktorá poskytuje učiteľom podporu v rámci Programu celoživotného vzdelávania, som sa pred pár dňami mohla zúčastniť na školení pre učiteľov angličtiny v starobylom mestečku Canterbury, nasávať pravú anglickú atmosféru 24 hodín denne, zažiť pokoj rodených Angličanov a tiež ich nespokojnosť s politikou súčasnej vlády, keď cestou domov mohutná demonštrácia v Londýne ochromila dopravu a pozornosť turistov (a tiež tú moju) pritiahla podstatne viac než historické pamiatky.

Samotné školenie bolo vynikajúce, s kolegami z rôznych kútov Európy sme získali kopu užitočných informácií, a nové tvorivé metódy a aktivitky pre študentov sme si hneď aj na vlastnej koži odskúšali. Bohatý program nám končil až večer okolo siedmej a potom už nasledovali naše „konverzačky“ s miestnymi obyvateľmi.

V uliciach Canterbury sme stretávali prívetivých obyvateľov mesta, ochotne vysvetľujúcich turistom ako sa dostať napr. ku bašte kresťanskej histórie v Anglicku, veľa študentov z miestnych univerzít , a neskôr večer u hostiteľskej rodiny ďalej pokračovala komunikácia a porovnávanie našich kultúr. Užasnutá som ostala z úctivého správania vodičov, žiadna nervozita, žiadne agresívne maniere, ani vulgárne gestá voči pomaly sa motkajúcim chodcom. Nádherná pohoda.

Počas prestávok medzi lekciami sme si stihli porozprávať o svojich skúsenostiach z praxe, o žiakoch, osvedčených metódach, aj kadečom inom. Potešilo ma zistenie, že okrem slovenských a poľských učiteľov sú všetci spokojní so svojimi pracovnými podmienkami a platmi, ktoré sú zhruba sedemnásobne vyššie ako naše. (Už len sa trochu priblížiť k európskemu štandardu.) Nakoniec sme si povymieňali adresy a chystáme rozbehnúť do budúcna mnohostranne užitočnú spoluprácu.

Návrat domov bol poznačený veľkou únavou, ale aj silným presvedčením, že sa zo mňa stáva lepšia učiteľka, ktorá bude vedieť ľahšie v žiakoch zasiať semienka túžby po poznaní a pomôže im vyrásť. Vedomostne aj citovo.

Autor : Jana Nigutová

Za obsah čánku zodpovedá výlučne autor a Európska komisia ani Národná agentúra nenesú zodpovednosť za použitie týchto informácií.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

janie

Čo ma inšpiruje a o zaujímavých stretnutiach...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1372x
Priemerná čítanosť článkov: 1372x

Autor blogu

Kategórie

Archív